Ένα ωραίο μαθηματικό παζλ, που ο καθένας μπορεί να καταλάβει, είναι να καθοριστεί η κατεύθυνση ενός ποδηλάτου όταν μπορούμε να δούμε μόνο τα ίχνη από τις ρόδες του. Η σωστή απάντηση απαιτεί να σκεφτούμε εφαπτόμενες γραμμές, γεωμετρικούς περιορισμούς αλλά και το μηχανισμό διεύθυνσης του ποδηλάτου. Μόλις μάθετε το κόλπο, θα μπορείτε να βρείτε εύκολα προς τα που πήγε ένα ποδήλατο, μόνο κοιτώντας τα ίχνη του!
Το ερώτημα μας πηγαίνει πίσω στις πρώτες ημέρες των ποδηλάτων και συγκεκριμένα το 1903. Ο Σέρλοκ Χολμς σε μία από τις ιστορίες του Sir Arthur Conan Doyle που ονομάζεται «Η περιπέτεια στο Priory School», προσπαθεί να ανακαλύψει προς τα ποια μεριά πήγε ο ύποπτος. Παραδόξως, ο Σέρλοκ δεν αναλύει τις εφαπτόμενες όπως βλέπουμε στο βίντεο και το σκεπτικό του στην ιστορία ήταν λανθασμένο.
Μια γεωμετρική προσέγγιση στο ζήτημα περιλήφθηκε στο βιβλίο «Γεωμετρία και φαντασία» του 1990.
Ο Αϊνστάιν έγραψε αυτό το γρίφο όταν ήταν παιδί. Υποστήριξε ότι το 98% των ανθρώπων δε μπορούν να τον λύσουν. Υπάρχουν αρκετές ακόμα εκδοχές του γρίφου με την πρώτη να αναφέρεται στο περιοδικό Life International το Δεκέμβρη του …
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα τη χρήση των cookies.Το κατάλαβαπερισσότερα...
0 comments